Cap compas spre Kathmandu

View Nepal 2011 in a larger map

Dragi prieteni, după o lună de pauză revenim în forţă cu o destinaţie pe care am aşteptat-o cu interes timp de mai bine de 6 luni. După multe săptămâni de planuri, itinerarii şi variante alternative, iată că a sosit ziua cea mare, ziua plecării în Nepal.

 

Pentru cei interesaţi, vă dezamăgim spunându-vă că nu vom urca pe Everest. Nu suntem mari montaniarzi, însă Nepalul nu înseamnă doar ascensiune, cort, pioleţi, mască de oxigen şi aclimatizări. Iar şerpaşii costă. Dincolo de sentimentul unic de a fi atât de aproape de acoperişul lumii, vom descoperi cu siguranţă o lume fascinantă, diferită de tot ce am experimentat până acum. Deşi este una din cele mai sărace ţări ale lumii, Nepalul atrage călători din toată lumea prin simplitatea şi oamenii săi. Cunoaştem ţinutul din povestiri şi fotografii, însă realitatea va fi cu totul alta, aşa că abia aşteptăm să păşim în premieră pe pământ nepalez.

Cum am ajuns să alegem pentru acest an o destinaţie atât de neobişnuită? În luna martie am avut onoarea de a fi povestitor  la ceainăria Green Tea, în cadrul evenimentului Poveşti din LumeaMare. Pe lângă aventura noastră din China am putut urmări o diaporamă excelentă prezentată de binecunoscutul fotograf Mihai Moiceanu, intitulată Povestiri din Himalaya, o incursiune în imagini în fascinanta lume a Nepalului, fotografii incredibile însoţite de comentariul autorului, pe ritmuri şi mantre tradiţionale. O lună mai târziu, Imperator lansa provocarea – împreună, două săptămâni în Nepal. În mai puţin de o săptămână ne-am hotărât.

În linii mari, traseul va dura aproximativ 17 zile. În câteva ore decolăm spre Istanbul cu o cursă low cost Pegasus. Schimbăm compania (Air Arabia) şi, după o scurtă escală în Sharjah, Emiratele Arabe Unite, vom ajunge mâine la prânz în Kathmandu (ora locală 13). Vom părăsi Nepalul după 12 zile dar nu vom veni direct în România, pentru că la întoarcere ne vom abate de la traseu şi vom staţiona pentru 4 zile în Golful Persic, mai exact în Qatar. La final, vom zbura spre casă cu flyDubai pe ruta Doha – Dubai – Istanbul şi cu Pegasus până la Bucureşti.

Ne aşteptăm la două săptămâni pline. Temple, procesiuni, natură, întâlniri cu localnicii, aventură, sporturi extreme (pentru unii dintre noi) şi multe altele. Vom lua la pas capitala Kathmandu, vom fi cu ochii-n patru la maimuţele tupeiste de la templul Swayambhunath, vom vizita nu mai puţin de 3 pieţe cu acelaşi nume (Durbar), vom admira panorama lanţului himalayan de la Nagarkot sau Pokhara, vom cunoaşte refugiaţii tibetani, vom călări elefanţii din Parcul Naţional Chitwan, ne vom minuna sau dezgusta privind ritualurile de incinerare a morţilor la templul Pashupatinath, unde vom primi binecuvântarea de la Sadhu (foto), călugării mai degrabă comerciali decât reali, vom face baie în cascadă, rafting pe râu şi canoeing pe lacul Phewa. Asta promit Cezar Dumitru (Imperator) şi Răzvan Marc, iniţiatorii proiectului. Cei doi sunt personaje arhicunoscute în lumea iubitorilor de călătorii. Imperator nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind unul din cei mai umblaţi români. A ajuns la cota de 84 de ţări şi trage tare către sută. Pe Răzvan îl cunoaşteţi de pe TVR 2, unde ne-a încântat ani de-a rândul cu emisiunea Bazar. Şi pentru că i-am pomenit, trebuie spus că ei nu vor fi în totalitate alături de noi, pentru că grupul se va destrăma după o săptămână. Imperator va pleca în explorarea regatul închis din Bhutan, iar Răzvan va merge cu minigrupul său în Tibet. Noi am ales dunele aurii din Qatar, unde ne vom întâlni cu Ioana, prietena noastră pe care o citim cu interes nu doar printre rânduri. Aşadar, itinerarii cât de poate de interesante, provocări peste care sperăm să trecem cu bine.

În măsură în care va fi posibil, vom încerca să publicăm ceva de la faţa locului. Timpul ne va fi cu siguranţă inamic şi în mod cert va fi greu să le facem pe toate, mai ales că, din primele informaţii, treaba cu internetul e delicată. Curentul electric este raţionalizat iar roaming nu există, aşa că misiunea de a transmite live va fi o provocare pentru toată lumea. În paralel urmăriţi blogurile imperatortravel.ro şi razvanmarc.ro, pentru informaţii şi impresii din această expediţie. Nu ştiu dacă mai sunt alţi posesori de bloguri de călătorie printre membrii grupului, dar vom afla pe parcurs.

Mai trebuie precizat faptul că expediţia din Nepal a fost organizată pas cu pas de cei de la Explore Travel. Cu ajutorul lor am obţinut şi vizele de Qatar, iar după cum au decurs lucrurile până acum, îi putem recomanda ca agenţie de încredere, în special pe programele din Thailanda. Au şi un blog interesant în care veţi descoperi poveşti fascinante şi fotografii de vis.

Acestea fiind zise …  ओं मणिपद्मे हूं  sau, cum ar spune celebra mantra, Om Mani Padme Hum! Cap compas spre Kathmandu!

Related posts

9 comments

  1. bai, ce va invidiez! Dar nu asa, ca uraciosii, ci ca… pofticiosii :)) si pt ca mergeti cu cezar si cu razvan, care intr-adevar sunt niste tolbe de povesti ei insisi, si pt destinatie, si pt.. tot. Si nu cred ca e loc de dezamagiri ca nu va suiti pe everest, o sa fie oricum o calatorie super! Drum bun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.