Top 10 cazări inedite TravelBadgers

Călătorim prin lumea întreagă, încercând să acumulăm experiențe variate, de la delicii gastronomice până la plimbări cu balonul, călărim cămilele pe dunele aurii sau urcăm în cele mai înalte turnuri. Cum cazarea nu este niciodată lăsată deoparte, ajungem de cele mai multe ori să încercăm fel și fel de … ciudățenii.

 

Dăm deoparte confortul unui hotel de 5* sau cazarea la mii de stele în inima pădurii. Azi suntem ceva mai sofisticați. Pentru că am avut temă la un curs legat de turism în care trebuia să prezentăm cazări inedite din lumea întreagă … ne-am gândit că avem destul material pentru propriul top. Cum am ajuns să le clasificăm astfel? Nu există un tipar, să zicem doar că cele de mai jos ies oarecum din zona de confort sau se diferențiază prin ceva tradițional, de-al locului. Așadar, am căutat prin amintiri și am găsit pentru voi cele mai bune recomandări:

 

10. Vasul Teodora, Delta Dunării, România

De trei ani încoace ne tot dăm cu vaporașul pe canalele Deltei. Știm, sunt multe astfel de abarcațiuni, chiar hoteluri plutitoare sofisticate dar nouă ne place cu Teodora.

Nu ai un traseu dinainte stabilit, timp de patru zile mergi pe unde îți poftește inima, avem caiac, barcă cu motor și teleobiective. Cele două camere de sub punte îți oferă tot confortul, deși unii dintre noi au descoperit că e mult mai cool să dormi pe punte, în cort sau în hamac. Aoleu, pe punte? … Păi nu sunt țânțari?!? Dacă ai o plasă bine făcută, care să acopere toate hamacele … nu sunt. Așa am dormit, cu hamacele suspendate, unul sub celălalt. Ce îți poți dori mai mult? Te duci la culcare la Tulcea și te trezești la … Crișan, unde te așteaptă micul dejun la pupa.

 

9. No.161 Hostel, Beijing, China

Pare ceva obișnuit însă contextul ne-a făcut să o includem aici, în topul celor mai inedite cazări din călătoriile noastre.

Hutong-ul. Ce e ăsta? Păi ar fi un fel de mic cartier de case înghesuite, cu alei înguste (siheyuan), în care de regulă trăiesc oamenii simpli, nevoiaşi, pătura mai de jos a societăţii. Un fel de mahala, similar favelas-urilor braziliene. Din timpurile dinastiei Ming, când Oraşul Interzis era centrul, Beijingul se dezvolta pe exterior în inele concentrice. Locuitorii îşi aveau casele mai departe sau aproape de acest centru în funcţie de clasificarea socială, de aceea în hutonguri ajungeau să trăiască mai ales cei umili. La începutul anilor 50 din secolul trecut, odată cu proclamarea de către Mao a Republicii Populare Chineze şi a dezvoltării susţinute a oraşului, multe hutonguri au fost demolate şi înlocuite cu bulevarde largi. Cu toate acestea, multe dintre ele au supravieţuit şi chiar au fost declarate zone protejate.

 

8. Fratello Asino, Collestrada, Italia

Sau cum să plimbi măgarii prin Umbria. Nu e glumă, chiar am făcut-o. Am căutat o cazare centrală în Perugia și am nimerit la Forabosco, o fermă de măgari, undeva mai spre Assisi.

Cu toate astea nu am regretat nicio secundă, mai ales dimineața la ora 5, când eram treziți cu “iha, iiiiha!!!”. Am spus atunci că nu ești un călător desăvârșit dacă nu ai plimbat măcar o dată măgarul în vacanță. Fratello Asino este și un centru de relaxare și recuperare a copiilor autiști, care fac terapie cu aceste animale blânde … și uneori îndărătnice iar proprietara, Eleanna Rossi folosește cu success această rețetă de mai bine de 8 ani. După micul dejun am primit un ham, o măgăriță și am pornit pe ulițele satului. Cui i-a mai păsat în ziua aia de oraș, de obiective turistice, de transport și alte lucruri inutile?

 

7. Transilvania Express, Vișeu de Sus, România

“Doamnelor și domnilor, poftiți în vagoane, trenul nu pleacă nicăieri”

Cine nu a mers cu vagonul de dormit? Toată lumea, evident. Da, dar cine a stat într-un tren-hotel? În urmă cu câțiva ani, prietenii noștri de la mocănița din Vișeu s-au gândit să atragă turiștii cu un concept inedit – trenul staționar. Vagoanele, produse în fosta Germanie Democrată, au fost funcţionale în Cehoslovacia iar locomotiva, produsă la uzinele Reşiţa, este construită după un vechi model german. Practic, dormi într-un compartiment normal, doar că trenul nu te leagănă … pentru că stă pe loc. Vagonul restaurant se află imediat după locomotivă iar la capătul trenului, în afara vagoanelor găsim toaletele și dușurile. Unde mai pui că te afli în aceeași gară CFF, la nici 50 de metri de locul de unde pleacă celebra mocăniță spre Valea Vaserului. Ce mai aștepți? Hai mai repede cu cafeaua, nu auzi un fluier prelung? Pleacă mocănița fără tine! 🙂

 

6. Riad Gallia, Marrakech, Maroc

Nu poți să ajungi în Maroc și să te cazezi la un hotel obișnuit. Pur și simplu nu poți, atâta vreme cât există riadurile. Iar dacă găsiți unul în interiorul Medinei, cu atât mai bine.

Dacă vă place să degustaţi bucătăria locală, să probaţi haine berbere sau de touareg, de ce nu aţi dormi la fel ca marocanii? Pentru o experienţă completă, cei ce călătoresc în Maroc ar trebui să caute riadul, o casă tradiţională cu curte şi grădină interioară. Pe lângă liniştea pe care o oferă, de multe ori preţul bate concurenţa. Intri năuc și ieși zen, pentru ca după doar câteva minute pe stăzi să devii din nou năuc. E posibil să aveți ceva greutăți la confirmare (ăștia încă lucrează cu fax, nu cu mail) dar nu dezarmați – experiența în riad e de povestit nepoților.

 

5. Pensiunea La Butoaie, Pietroasele, România

Nici aici n-am glumit. În România poţi să fii într-o doagă … la propriu. Dacă nu crezi, vino cu noi la o degustare și te băgăm să dormi în butoi. Nu în cel cu vin (ai vrea, nu-i așa?) ci într-unul adaptat.

Cele 6 butoaie de mare capacitate au fost aduse din Bistrița, scoase din uz și transformate în unități de cazare. Pentru cei claustrofobi sau care încă ezită să intre în așa ceva, există la pensiune camere normale. Și mai există o cramă cu vin bun unde poți să deguști până cazi lat … pentru că până la butoi poți să ajungi târâș sau, în cazul cel mai fericit, în patru labe. Dacă ai rezistat primei nopți, te așteaptă în apropiere o grămadă de crame și vinării, vulcani noroioși, cârnați irezistibili și … hai că ți-am făcut poftă 😉

 

4. Croazieră în Halong Bay, Vietnam

Nici măcar nu contează pe ce vas, important e să fii acolo. Pentru noi a fost cea mai tare experiență din Vietnam. Am rezervat un vas de 2* și ne-am trezit pe unul de 5*, am avut cabină proprie cu baie generoasă, pat matrimonial mare, restaurant de fițe și o grămadă de majordomi care roiau în jurul nostru. Ăsta da răsfăț!

Se spune că dacă ajungi în Vietnam și nu faci o croazieră în Halong Bay, nu ai văzut practic nimic. Am spune că emoțiile sunt la fel de mari ca cele trăite în zborul cu balonul din Cappadocia, doar că spectacolul se ține acum pe apă – peste 700 de vase de croazieră pleacă în fiecare zi în larg, străbătând necontenit labirintul de microinsule (peste 2000 la număr) ce răsar din apă pretutindeni, formând un cadru natural ce ne aduce aminte de cel din Avatar. Plus nimicuri … gen plimbare cu caiacul printre insule, tai chi pe punte la 7 dimineața, somn în bungalow pe o insulă cu plajă privată …

 

3. Kijk-Kubus, Rotterdam, Olanda

Tot din categoria văzut, testat, plăcut la nebunie. Cum ar fi să trăiești într-o astfel de casă?

În Rotterdam, câteva familii s-au obișnuit de mult timp cu “micile imperfecțiuni” ale propriilor locuințe. Nu am găsit aici hotel, am intrat într-un muzeu, practic într-una din cele peste 70 de case cu susu-n jos … sau doar înclinate, nu contează pentru că tot casă de om era. În tot acest amalgam aparent de neînțeles credem că ne-am putea adapta și poate că am duce o viață liniștită. Casele au sufragerie, dormitor, baie și chiar terasă. Mai greu e să scuturi preșul pe geam pentru că ai toate șansele să te duci după el, dacă nu te asiguri înainte. Mai mult ca sigur că există aici și un hotel … dacă nu-l găsiți, intrați totuși la muzeu pentru că … merită experiența.

 

2. Asakusa Ryokan Toukaisou, Tokyo, Japonia

Cine călătoreşte în Ţara Soarelui Răsare se loveşte de barierele culturale ce diferenţiază societatea japoneză de cea europeană. Însă acest lucru nu trebuie să deranjeze, dimpotrivă, cel mai bun lucru ar fi să experimentaţi. De ce nu aţi începe prin a vă caza la un ryokan?

Ar fi multe de spus. Fiind pe buget restrâns, am găsit un astfel de ryokan ceva mai modest ca suprafață dar foarte bine organizat. Dimineața rulam păturile peste pernele de orez și făceam loc pe tatami. Masa ieșea dintr-o nișă, televizorul din alta. Un dulap discret ascuns. Plus poziționarea în zonă centrală (un fel de a spune, Tokyo este un conglomerat de centre-satelit), aproape de metrou. Ne-am cumpărat kimonouri și, în toiul nopții am făcut ședință foto în ryokan 🙂

 

1. Arif Cave Hotel, Cappadocia, Turcia

Am trăit aici cea mai tare experiență în materie de cazare și nu în orice hotel grotă … ci la Arif. Într-adevăr, e ceva absolut inedit să stai într-un horn de poveste (fairy chimney), cu toaleta săpată în piatră și patul lângă pereții scrijeliți.

Cappadocia este o adevărată comoară naturală, cu forme carstice nemaiîntâlnite, cu un peisaj în continuă schimbare, un tărâm minunat ce merită explorat în cele mai mici detalii.

Așa se face că primii săi locuitori, hitiții, s-au apucat să sape în tuful moale de rocă vulcanică, în peșteri și roci bazaltice. Nu au creat doar mici apartamente cu diverse funcționalități, au ajuns la un întreg labirint de orașe subterane, cu guri de aerisire și sisteme de apărare contra năvălitorilor. Iată de ce e musai să stai într-un astfel de hotel când ajungi acolo … pentru a intra în atmosfera vremurilor de demult și … de ce nu, poate în pielea lui Fred Flinstone. Unde mai pui că poți lua un mic dejun de neuitat pe terasa propriului horn de poveste, admirând vecinătățile și armada de baloane cu aer cald care brăzdează în fiecare dimineață cerul Cappadociei.

******************************************************

Iată topul nostru de bursuci călători. Interesant sau nu, este al nostru, ne duce mereu către locuri îndepărtate, ne trezește amintiri. Într-o bună zi, cine știe, ne-am putea trezi într-o capsulă ori pe un pat de gheață, într-o așezare de hobbiți (update – i-am vizitat în Noua Zeelandă) ori, mai știi … într-un pat subacvatic. Pare imposibil? Nicidecum, astfel de cazări există deja și abia așteptăm să le descoperim!

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.