Instant Search

Jazz, manouche și etnojazz – cu RoManouche prin România

This slideshow requires JavaScript.

Live în România, într-un mix cultural româno – bulgaro – norvegian de excepție, cu muzicieni reuniți sub numele RoManouche‬‬‬‬‬ Band – 4 orașe cu 4 concerte și 4 Constantini sărbătoriți pe 21 mai. Un periplu cu reprize unice de jam-session și etno-jazz. Muzică superbă cu oameni frumoși … sau mai simplu spus: călători prin România.

 

Dacă ar fi să povestim la gura sobei despre experiențele noastre de călători prin lumea largă, ne-ar lua ceva timp. Suntem de acord și susținem că nu destinațiile în sine reprezintă neapărat scopul călătoriei, ci mai degrabă amintirile, oamenii și momentele. Aveam să ne alăturăm luna trecută unui grup neobișnuit, într-o incursiune pe meleagurile patriei, așa cum nu o mai făcusem până atunci: în cadrul unui turneu muzical, alături de o trupă de etno-jazz, cu țambal, cu contrabas și alte instrumente după noi. Aproape instantaneu ne vine în gând simpatica trupă de jazz din Pisicile Aristocrate care cântă de mama focului, degajând o atmosferă molipsitoare, plină de voie bună. Cam așa am putea rezuma experiența noastră alături de RoManouche și dorim astfel să-i prezentăm pe membrii formației, trecând discret în revistă (prin text și fotografii) succesiunea acelor zile de mai.

Suntem cu toții pregătiți de plecare, îmbarcați într-un microbuz cochet, nou-nouț ce rulează spre ieșirea din București. Avem în plan 4 concerte în următoarele 5 zile plus o petrecere de Sf.Constantin și Elena. Avem, așadar anduranță ridicată! Suntem RoManouche‬‬‬‬‬ Band, muzicieni veniți din diverse colțuri ale Europei, reuniți sub acest brand din pasiune pentru muzică și diversitate culturală.

Prima oprire înseamnă în fapt primul concert, la Brașov, într-o locație importantă și reprezentativă pentru viața culturală a brașovenilor – Centrul Cultural Reduta. Aici totul este pregătit, sala de peste 300 de locuri își așteaptă spectatorii, instrumentele se instalează pe scenă, se verifică sunetul și astfel pornește repetiția. În foaier și în sălile alăturate, o expoziție de desen în acuarelă reprezintă concursul mai multor școli din Brașov, unde elevii s-au transformat in mici artiști. Vizitatorii expoziției sunt acompaniați ușor de învăluirile muzicii de etno-jazz și, până să își dea seama, sunt deja cu ochii pe artiști.

Peste drum de Reduta aruncăm o privire către cofetaria Zoomserie și alegem cel mai mare și mai bun tort de ciocolată cu vișine pe care îl dedicăm celor 4 Constantini pe care îi avem alături de noi în aceste zile. După concert ne așteaptă un festin la restaurant și cântăm “La mulți ani”, atât în română cât și în norvegiană. Atmosfera elegantă, specifică Brașovului ne îmbie la o cafea pe terasa cofetăriei, de unde admirăm în voie strada ce dă în Piața Sfatului.

Brașovul și reușita concertului din această seară, în care spectatorii i-au aplaudat la scenă deschisă, în picioare pe muzicienii trupei RoManouche, îi trezesc celui mai experimentat saxofonist al grupului, Nicolas Simion, amintiri legate de copilăria sa petrecută la Dumbrăvița și de prieteniile ce îl leagă de aceste locuri. Deși acum locuiește în Germania, găsește motive să vină în România cât de des poate, atât pentru concerte cât și pentru întâlniri cu prietenii de-o viață, iar spiritul transilvănean se regăsește în melodiile sale, după cum dovedesc multe dintre titlurile CD-urilor: “Transylvanian Jazz”, “Mamaliga Mood”, “Live in Brașov”. În ceea ce îl privește, Nicolas a reușit o fuziune unică și extrem de fluidă între jazzul modern și elementele folclorice românești. Un muzician și un om de excepție, în preajma căruia ai de învățat și de trăit momente unice.