Halong Bay – incursiune în ținutul dragonilor

“În vremurile de demult, pe când Vietnamul abia se formase, Împăratul de Jad și-a trimis Mama Dragon și pe fiii săi să protejeze granițele de nord, în calea năvălitorilor ce veneau pe ape. Dragonii au coborât din cer, scuipând foc și nestemate peste dușmani, alungându-i. În acele locuri au crescut stânci înalte iar Mama Dragon a rămas aici, alături de fiii săi, transformându-se în ființe omenești.”

 

Legenda golfului Halong este azi povestită de descendenții dragonilor de demult care s-au coborât pentru a apăra aceste locuri de o frumusețe greu de descris. Un peisaj avatarian binecuvântează nordul Vietnamului dar mai ales pe locuitorii săi, care profită la maxim de afluxul de turiști veniți din toate colțurile planetei să admire una din cele șapte noi minuni naturale ale lumii, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Însuși numele golfului este desprins din legendă – Ha Long însemnând chiar dragonul care coboară.

Peste 2.000 de insule din calcar brăzdează o suprafață de 1.553 km² din Marea Chinei de Sud. Ai crede că te plimbi chiar printre coamele dragonilor, alimentat de poveștile din vremurile străvechi. În acest cadru de poveste își fac zilnic apariția câteva sute de vase de croazieră, străbătând necontenit marele labirint de ape și creste împădurite, aparent imposibil de cucerit. O flotă incredibilă, o armadă ce pompează enorm în PIB-ul uneia dintre cele mai sărace țări asiatice, ancorată încă în orânduirea comunistă dar cu puternice tendințe occidentale. Halong Bay este azi motorul turismului în Vietnam, pentru că o bună parte a turiștilor ajunge în acest colț de lume în primul rând pentru minunea dintre ape.

Nici noi nu am făcut excepție – ne doream o croazieră în Halong Bay de ani de zile și iată că, după o noapte în tren (întorcându-ne de la orezăriile din Sapa) și un drum anevoios, de peste 5 ore din Hanoi, pe străzi prăfuite și prost întreținute, am reușit să ajungem într-un final în portul aglomerat. Croaziera a fost arvunită încă de acasă printr-o agenție vietnameză care ne-a aranjat întregul program din Vietnam. O surpriză plăcută a fost momentul în care am urcat pe vas – deşi am contractat o dublă pe un vapor de 2*, ne-am trezit răsfățați cu un upgrade la 4*. O cameră generoasă pe puntea superioară, cu cabină de duș, toaletă proprie și cu vedere către labirintul de stânci ne-a făcut să uităm noaptea nedormită … croaziera începea cum nu se poate mai bine. A urmat restaurantul … mâncarea din Vietnam nu ne-a dat pe spate, în ciuda renumelui gastronomiei locale, dar pe Silversea Cruise totul a fost la înălțime.

Din momentul în care am părăsit portul am intrat automat în modul zen al călătoriei în Vietnam. Nimic în grabă, totul într-o liniște profundă. Dacă la început părea că vom naviga înghesuiți, vas lângă vas, pe măsură ce golful se deschidea am început să revendicăm tot mai mult din împărăția dragonilor. Traseul curge natural către est, printr-un labirint de mii și mii de insule și insulițe. Sute de vase de croazieră, mari sau mici, jonci de toate felurile sau ambarcaţiuni ale localnicilor își fac apariția de nicăieri. Avatar sau Waterworld? Am spune că natura și-a desăvârșit aici întreaga sa creație. Privim muți de uimire în fața unui tablou suprarealist. Aceeași senzație am avut-o în balon în Cappadocia, doar că acum spectacolul s-a mutat din cer … pe ape.

Dar contemplarea nu ține la nesfârșit, pentru că staff-ul este pregătit pentru a asigura buna dispoziție clienților săi. Răsfățul e în toi și după cocktail suntem invitați să explorăm îndeaproape giganții calcaroși din … kayak. O oră de vâslit plus încă o jumătate de înotat în apele golfului, la fix pentru pofta de la cină. Masterchef-ul vietnamez ne oferă un mic spectacol iar pe final îi întoarcem serviciul cu o reprezentație de karaoke. Fără pic de modestie, am fost senzația serii, cântând “Falling in love with you” pe un vas de croazieră în nordul Vietnamului 🙂

Croazierele durează în Halong Bay două sau trei zile. Noi am optat pentru varianta mai lungă așa că aventura nu s-a terminat. Dis de dimineață ne continuăm incursiunea în zen-ul local printr-o ședință tai-chi, condusă de un maestru pe platforma superioară a vasului. Pe măsură ce ne intersectăm cu alte vase, observăm aceeași îndeletnicire. Foarte frumos, la urma urmei, toată lumea e în vacanță …

După micul dejun, vasele trag la unison într-un golf pentru atracția zilei – peștera Sung Sot (Surprise Cave), pe insula Bo Hon, descoperită în urmă cu aproape o sută de ani, pe vremea dominației franceze. La început suntem dezamăgiți, o mare de oameni și tămbălau pentru nimic, dar pe măsură ce intrăm avem impresia că ne aflăm chiar în Peștera Urșilor de la noi. Schimbăm vasul de croazieră cu o joncă mai răsărită pentru partea a doua a incursiunii în Halong Bay – pornim către insula Cat Ba, cea mai mare din golf iar la final aveam să ne aflăm sălașul pe o altă insulă minusculă din apropiere, Nam Cát.

O fâșie de plajă, străjuită de pereții verticali, lungă de circa 200 metri și lată de 50 metri constituie întreaga zonă în care ne puteam desfășura pentru ce a mai rămas din zi. Terasa bungalow-ului nostru confortabil ne oferă cu generozitate priveliști către insulele vecine, pe care le-am putea vizita cu ajutorul kayakului sau … înot. Am preferat să rămânem pe insulă, limitându-ne la o baie zdravănă și sesiuni foto. Aici ne-am simțit cu adevărat lost in Vietnam. Nu pentru mult timp.

A doua zi ne îmbarcăm mai devreme decât era plănuit. Taifunul Sarika se făcuse deja simțit în nord și amenința acum întregul golf. De altfel aveam să-l evităm la mustață – imediat ce am evacuat zona a lovit în plin iar croazierele au fost sistate. Din Nam Cát am făcut cale întoarsă, traversând câteva sate plutitoare de pescari. Un mod de viață cât se poate de neobișnuit pentru noi, practic toți acești oameni îşi duc întreaga existență în mijlocul apelor. După două zile de croazieră, am revenit în Hanoi, pentru a ne continua călătoria către centrul Vietnamului, Hội An.

Cum am putea încheia? În ciuda comercializării excesive a zonei, o croazieră în Halong Bay rămâne o experiență de neuitat, cel mai intens moment al întregii vacanțe din Vietnam. O plimbare pe tărâmul dragonilor de altădată. Iar dacă nu crezi până nu vezi … ia-ți bilet de avion până la Hanoi 😉

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.